Ykkössarja polkaistiin käyntiin

13.09.2024 00:00

 

FoPS:n Lili Reunanen on yksi neljästä joukkueessa pelaavasta Reunasen sisaruksesta. Kuva: Timo Kupiainen

Ykkössarja käynnistyi myös tällä viikolla, ja yksi ottelu on jo pelattukin, kun Kiekko-Espoo kohtasi kotonaan NSR:n. Ykkössarjaa pelataan tällä kaudella yhdentoista joukkueen voimin, ja luvassa on varmasti jännittäviä hetkiä. Useiden joukkueiden kokoonpanoissa on tapahtunut muutoksia, mikä vaikuttaa luonnollisesti myös ennakkoasetelmiin. Sarjassa on mukana myös uusi joukkue, kun Nokialla perustettiin uusi joukkue, NoU Akatemia. Kaikki sarjan joukkueet pääsevät pelaamaan viimeistään ensi viikolla. Tässä katsauksessa ääneen pääsevät FoPS, NoU Akatemia, Haukat ja UJK.

FoPS tähyää SM-karsintoihin

Toissa keväänä mestaruuskannua nostanut FoPS on saanut kasvatettua pelaajarosteriaan tälle kaudelle.

– Joukkueemme pelaajamäärä on kasvanut puolella verrattuna viime kauteen. Olemme saaneet uusia taitavia ja vahvoja pelaajia joukkueeseen mukaan. Kesän olemme treenanneet kovaa yhdessä, ja jäällä olemme päässeet hiomaan kuvioita kuntoon ensi kautta varten, kertoo hyökkääjätaituri ja varakapteeni Lili Reunanen.

Joukkueen vahvuuteen tällä kaudella liittynyt ja myös varakapteenin merkkiä rinnassaan kantava Laura Kyllönen toivoo nousujohteista kautta ja kehitystä yksilötasolla ja varsinkin joukkueena. Tavoitteita on myös asetettu.

– Jokainen peli lähdetään voittamaan, ja SM-karsinnat ovat tavoitteena. Olisi kiva, että Forssassakin pelattaisiin SM-ringetteä.

Forssalaiset ovat pelanneet elokuussa ja nyt syyskuun alussa muutaman harjoituspelin, joista viimeisimmän viime viikon perjantaina, ja vastaan asettui Ilves.

– Peli pyöri tosi hyvin. Saimme hienoja karvauksia, pyörityksiä, puolustusta, ja maalivahti onnistui myös hienosti ottaen tärkeitä koppeja. Viimeistely maalinteossa ja syöttäminen sekä vastaanotto vaatii petrausta kaikilta, Kyllönen summaa kenraaliharjoituksen antia.

NoU Akatemia on Ykkössarjan uusin tulokas

Ykkössarjasta löytyy tällä kaudella mielenkiintoinen, uusi herkkupala, kun nokialaiset onnistuivat luomaan seurakartalleen uuden joukkueen, NoU Akatemian.

– Nokialla on pelattu Ykkössarjaa viimeksi kaudella 2019–2020. Vuosittain joukkueen perustamista on tarkasteltu, mutta pelaajamäärät on todettu liian pieniksi. Pelaajapolun katkeaminen B-junioreihin ennen naisten SM-sarjaa on nähty seurassa todellisena ongelmana, ja siihen on haettu aktiivisesti ratkaisua, taustoittaa joukkueenjohtaja Pekka Kyttälä.

Kyttälän mukaan pelaajia ei ollut tarpeeksi erillisten BSM- ja Ykkössarjan joukkueiden perustamiseksi, joten syntyi ajatus ja malli NoU Akatemia -joukkueesta. Akatemian kantava periaate on: Yksi joukkue, kaksi peliryhmää. Tällä kaudella NoU Akatemia pelaa siis BSM-sarjaa sekä Ykkössarjaa. Joukkueen peruskokoonpano on noin 25 pelaajaa. Lisäksi B-ikäisiä tukee joukko REO-pelaajia, ja Ykkössarjan alkusarjassa nähdään SM-joukkueessa operoivat U21-maajoukkuepelaajat.

– Uuden joukkueen ja uudenlaisen konseptin luomisessa on iso työ, ja toimintamallit hakevat vielä paikkaansa. Alku näyttää kuitenkin lupaavalta. Jäätreeneissä on aina paljon osallistujia. Se toisaalta vaatii valmennusryhmältä huolellista suunnittelua mutta taas mahdollistaa esimerkiksi pelillisten harjoitteiden toteuttamisen ihan eri tavalla, kuin jos jäällä on alle kymmenen pelaajaa, hän puntaroi.

Tällä kaudella NoU Akatemian kokoonpanossa nähdään siis jonkin verran B-ikäisiä pelaajia. Kyttälän mielestä tämä on nuorille hyvä mahdollisuus. Pelaajat saavat pelata oman ikäluokkansa otteluita, mutta omien näyttöjen riittäessä on mahdollisuus pelata myös Ykkössarjaa kokonaiskuormitus huomioon ottaen.

– Akatemia on nimensä mukaisesti yksi alusta ja portti NoU:n SM-joukkueeseen eli ”Noutajiin”. SM-joukkueen rosteri on ollut pitkään varsin stabiili, mutta tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että seurassa on toinen naisten sarjan joukkue. Tästä joukkueesta voi nousta hieman matalammalla kynnyksellä ylimmälle sarjatasolle kuin pelkästä nuorten sarjasta.

Kyttälä kertoo joukkueen lähtevän sarjaan vahvasti kilpailullisella periaatteella, vaikka tiedossa onkin melko varma haastajan rooli verrattuna pitkään yhdessä pelanneisiin joukkueisiin.

– Tavoitteena on tasainen ja lineaarinen kehittyminen, ehjän kauden pelaaminen ja ennen kaikkea jatkuvuuden varmistaminen tuleville kausille, hän linjaa.

Haukkojen Milka MIkkola on yksi joukkueen runkopelaajista. Kuva: Timo Kupiainen

Haukat ja UJK kohtaavat sunnuntain ottelussa

Haukkojen joukkue on kokenut myös paljon muutoksia. Kokoonpanoon on liittynyt uusia pelaajia, joista osa tulee eri seuroista ja osa on vanhoja tuttuja.

– Joukkueessamme on nyt paljon nuorta intoa, ja kaikki ovat päässeet vauhtiin todella hyvin mukaan. Myös valmennustiimiin liittyi uusi vahvistus, kertoo puolustaja Milka Mikkola.

Mikkolan mukaan joukkue ei ole tällä kaudella asettanut konkreettisia tavoitteita esimerkiksi sarjapaikasta. Uusia pelaajia on paljon, joten joukkue tavoittelee nousujohteista kautta ja onnistumisia perusasioissa.

– Olemme hioneet kuvioita ja pelillisiä asioita paljon ja haluamme katsoa, miten homma lähtee liikkeelle. Kehitämme myös joukkuehenkeä ja positiivista fiilistä niin hallilla kuin sen ulkopuolella, ja uskomme sen vievän meitä pitkälle myös peleissä, hän kuvailee.

Haukkojen joukkue pääsee tositoimiin sunnuntaina, kun tie vie UJK:n vieraaksi Uuteenkaupunkiin. UJK:n Petra Suominen kertoo, että joukkueen runko on pysynyt ehjänä, ja viime kaudella poisjääneet pelaajat on saatu takaisin. Myös seuran B-nuoret on nostettu kokoonpanoon.

– Lähdemme kauteen ennakkoluulottomina haastamaan jokaista joukkuetta ottelu kerrallaan. Nälkää tai voitontahtoa ei puutu, ja jokainen peli lähdetään voittamaan. Pyrimme kehittymään joukkueena omassa pelissämme, ja keväällä nähdään, mihin se riittää. Viime kaudella todettiin, että tämä joukkue pystyy myös yllättämään, hän muistuttaa.

UJK on pelannut muutaman harjoituspelin, kun taas Haukat ovat pelijäällä ensimmäistä kertaa koko rosterin voimin.

– Treeneissä on ollut hyvä ja laadukas meininki, ja haluamme tuoda sen myös pelikentille. Lähdemme innolla avaamaan sarjan kotihallissa ja haastamaan Haukkoja. Heillä on varmasti myös nälkää, joten helppoja pisteitä ei ole luvassa. Lähdemme pelaamaan kovaa joukkueena ja omilla vahvuuksillamme, niin saamme pisteet jäämään Uuteenkaupunkiin, Suominen ennakoi.

Haukkojen Mikkola sanoo, että joukkue lähtee matkaan hyvällä fiiliksellä, työteliäällä asenteella ja voitontahdolla. Pientä jännitystäkin saattaa olla ilmassa, kun joukkue on ensi kertaa kasassa tositoimissa.

– Oletamme pelin kulkevan nousujohteisesti ja hyvin. Meillä on hieno kokoonpano, ja on kiinnostavaa nähdä, miten yhteispeli sujuu, hän pohtii.

 

Ykkössarjan viikon ottelut:

Ke 11.9. Kiekko-Espoo–NSR 10-6

La 14.9. LL-89–VaPS klo 14:00, Lapinlahden jäähalli

La 14.9. VG-62–Blue Rings klo 18:00, Aurinkoareena

Su 15.9. UJK–Haukat klo 13:30, Uudenkaupungin jäähalli

Su 15.9. LL-89–Ilves klo 14:30, Lapinlahden jäähalli